2015. március 17., kedd

Kutya-gyerek kommunikációs foglalkozás egy óvodában



A mai gyönyörű napsütéses délelőtt a 15. kerület Szövőgyár utcai óvodában jártunk a Katica csoportban, ahol kutya-gyerek kommunikációs foglalkozást tartottunk Borával.



Nem kis meglepetésünkre a megbeszélt időpont előtt már rendben és fegyelmezetten a székeken ülve vártak minket a gyerekek és az óvó nénik.


Elsősorban bemutatkoztunk a gyermekeknek, majd interaktív foglalkozás keretében megismerkedtünk a kutyával, a kutya testjeleivel. Beszéltünk a kóbor kutyákról, és annak fontosságáról, hogyan viselkedünk velük.


A nagyon bátor közreműködő gyerekekkel kipróbáltuk, milyen érzés, amikor a kutya végig szimatolja az embert és netalán még meg is nyalja az arcunkat. Bora tevékenységét a gyerekek testére elhelyezett jutalomfalatok megtalálásával inspiráltuk!





Gyakoroltunk számtani alapokat is, hisz megszámoltuk, hogy Bora egyes testrészeiből hány darab található. A gyerekek kedvét azzal igyekeztünk növelni, hogy a megbeszélt testrészeket meg is kellett fogniuk, és a többieknek megmutatniuk. Még Bora fogait és nyelvét is meg kellett mutatni. 


Ez bizony vicces dolog volt, de a gyerekek nagyon bátran és ügyesen viselkedtek.
Igyekeztünk Bora által tanult trükkökkel elkápráztatni a csoportot, reméljük sikerült!

 
A közös játék alkalmával zenére sétáltunk körbe-körbe, majd a zene elhallgatásakor mindenkinek utánoznia kellett a Bora által bemutatott trükköt. ugráltunk a magasba, pörögtünk körbe-körbe, de még a „nyuszi” ülést is bemutattuk.




A foglalkozás következő részében kutyát sétáltattak a gyerekek, nehezítve a feladatot a földre helyezett bóják kerülgetésével. A sétáltatás végén Borát egy karikán átvezetve kellett a kiindulási helyre kísérni.







Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy miért fontos a kutyát megtanítani arra, hogy minden esetben hallgasson a gazdi szavára, miért jó, ha a kutya nem eszi meg a földre szórt ételt.
Bora megmutatta, hogy nemcsak a földre az orra elé szórt jutalomfalatokat nem eszi meg, de bizony a szájába dugott virsli sem csúszik le a torkán, amíg a gazdi nem ad rá engedélyt.






A foglalkozás végén a gyerekek simogatással, egy-egy önálló trükk bemutatásával és sok-sok jutalomfalattal búcsúztak Borától.









Köszönjük az óvoda pedagógusainak a fogadtatást, mi nagyon jól éreztük magunkat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése