2014. október 30., csütörtök

Az állatasszisztált foglalkozások (terápia)Állat-asszisztált terápiának nevezzük azokat a foglalkozásokat, melyek során egy vagy több állat társaságában látogatunk meg egészséges vagy beteg embereket.

Az állatterápiát, mint módszert dr. Boris Levinson, amerikai pszichológus „használta” először. dr. Levinson egy viselkedési zavarokkal küzdő gyereket kezelt, akivel hónapokig nem ért el érdemleges eredményt, amikor egy nap a véletlennek köszönhetően kutyájával volt kénytelen a foglalkozáson megjelenni. A kutya jelenléte indította meg a gyereknél a fejlődést, így az orvos a következő vizsgálatokra már szándékosan vitte magával a kutyát.  

A kutyás terápiánál három típust különböztetünk meg. Mindegyiknek más szerepe van, de a résztvevő csoportok szempontjából mindegyik ugyanolyan nagy jelentőséggel és fontossággal bír.

1. AAA (állat asszisztált aktivitás)
A program lényege az élet minőségének javítása, általános kedélyállapot javítása, a fizikai- és szellemi aktivitás növelése, az életkedv, a komfort érzet növelése. Ennél a programnál, bár a kutya aktív részt vállal, nincs konkrét fejlesztési cél. Ezeken a foglalkozásokon kapcsolatot teremthetünk a kutyákkal, mely az elszigeteltség csökkentését, a kommunikációs képesség fejlesztését célozza meg. Pusztán az állat selymes szőrének simogatása, a felvezetővel való beszélgetés például idős embereknél fejleszti a szociális képességet, csökkenti a stresszt. Ezeket a programokat nem mindig szakember végzi.

2.AAT (állat-asszisztált terápia)
Ezek a foglalkozások már konkrét terápiás, rehabilitációs fejlesztések, melyek szakember vezetésével zajlanak. Ezekben az esetekben a kutya, mint motivációs eszköz, társ működik közre. Ezek lehetnek egyéni vagy csoportos terápiás foglalkozások. Meghatározott terápiás keretek között, pontos dokumentációval, kötött időtartam alatt zajlanak. A kutyának kiemelkedő szerepe van, hisz a képzett kutya képes arra, hogy bizonyos helyzeteket a felvezető nélkül is megoldjon.
Az állat-asszisztált terápia feladatai a megelőzés, a gyógyítás, a képességfejlesztés, az életminőség javítása, valamint az egyes fogyatékosságból adódó hátrányok csökkentése.
-         érzékelés, emlékezet, gondolkodás fejlesztése…..
-     nagy és finom-mozgások (motoros funkciók) koordinációja, helytelen mozgások korrekciója, egyensúlyérzék javítása…..
-         önállóságra nevelés
-         érzelmi élet, viselkedés, magatartás pozitív irányú befolyásolása…..

3. AAE (állat-asszisztált oktatás)
Az állat-asszisztált oktatásnál a kutya jelenléte motiváló eszközként kerül a foglalkozások látókörébe. Itt már nem csak simogatjuk a kutyát, hanem a különböző órák (foglalkozások) tananyagának elsajátításához nyújtanak segítséget, megkedveltetik a gyerekekkel a foglalkozásokat.  Magyarországon már több alapítványnak van kutyás óvodai vagy iskolai programja.


A fent említett foglalkozásokon a kutya legnagyobb szerepe a motiválásban rejlik, az állat jelenlétével és közreműködésével ösztönözzük a gyermeket a feladat megoldására. A kutyával a gyerek szinte csak játszik, így megold olyan feladatokat is, amelyeket egyébként egy tanintézetbeli foglalkozás során nehezen vagy egyáltalán nem teljesítene.

A fent leírt terápiás foglalkozások alkalmazási területei:
1.  a program jellege szerint lehet ismeretterjesztő, látogatói vagy kimondott terápiás
2.  életkor szerint lehet gyerek, felnőtt vagy idős
3.  betegség, valamint tünetek szerint lehet fogyatékos (érzékszervi, értelmi, mozgás, beszéd vagy autizmus), beteg (pszichés, testi, vagy hospice), szociális (gyermekotthon, lakóotthon, vagy szálló)

A fenti feladatok ellátására nem alkalmas bármelyik kutya. A kutya legyen kiegyensúlyozott, a felvezetővel (gazdával) éljen harmonikus kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy ne legyen ijedős, a zajokra érzékeny. A terápiás foglalkozásokon alkalmazott kutyák és felvezetőik speciális kiképzésben részesülnek, és az ott tanultakból terápiás vizsgát kell tenniük. A terápiás vizsgán megfelelt kutyák és felvezetőik jegyzéke a MATESZE honlapján (www.matesze.hu) lekérdezhető, a tanúsítványok letölthetők.

A foglalkozásokról érdeklődni lehet:

Rózsa Linda
0630/425-4458
lindarozsa@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése