2016. augusztus 21., vasárnap

Zoo Tábor JászberényIdén nyáron az a megtiszteltetést ért minket, hogy a Jászberényi Állatkert szervezésében megrendezett nyári gyerek tábor rendszeres „fellépői” lehettünk.
A kutyás foglalkozásokat minden héten, kedden délután, összesen nyolc héten keresztül tartottuk.
A Mancs A Szívhez közösség a Nyolckézláb Terápiás Munkacsoport felkérésére vett részt ezeken a foglalkozásokon.

A foglalkozásokra mindig két kutyával érkeztünk, többségében Bora és Tüske (Hajdu Mária felvezetővel) szórakoztatta a gyerekeket. A foglalkozások első részében bemutatkoztunk mi, a terápiás kutyák felvezetői, valamint bemutattuk a két kutyát is. A bemutatkozások alatt bemutattuk Borával és Tüskével a megtanult trükkök nagy részét is. A bemutatkozás alatt igyekeztünk sok információt elárulni a gyerekeknek, hisz a trükkök után ajándék fejében visszakérdeztünk az előzőleg elmondott érdekességekből. A gyerekek nagyon igyekeztek jól felelni, hisz finom cukorral, vagy érdekes tetoválásokkal jutalmaztuk a megfelelő válaszokat.
A bemutatkozás után végigjártuk a gyerekeket, így mindenkinek lehetősége nyílott közvetlen kontaktusba kerülni a kutyákkal. Bora és Tüske nagyon élvezte a sok simogatást..A következő feladat egy csoportos verseny volt. A táborozók minden héten két csoportra bontva oldották meg a tábori feladatokat, így a csapatok adottak voltak.
A verseny ügyességi és gyorsasági feladat volt. Felállítottunk egy rövidke akadálypályát, amit mind a két csapat minden tagjának teljesítenie kellett. A két csapatkapitányoknak a kutyákkal kellett a feladatot megoldani.
Első lépésben ki kellett választani, hogy melyik csapathoz melyik kutya kerül. Úgy gondoltuk, hogy ezt is egy verseny keretében döntjük el. A gyerekeknek versenyt kellett futniuk, és amelyik gyerek a leggyorsabban ért oda hozzám, pacsizott velem, valamint meg tudott nevezni egy magyar kutyafajtát, a saját csapata választhatta ki a kutyát, amelyikkel dolgozni szeretne. 

Az akadálypályán elsőként a földre helyezett bójákat kellett szlalomban megkerülni, majd a középre kitett padon kellett végigfutni, majd a sor végén, a karikán átbújni. Visszafele nagyon gyorsan kellett futni, pacsizni a sorban következővel, akinek ugyanez volt a feladata. Mindkét csapatnál utolsó versenyzőként a csapatkapitányok és a kutyát indultak. A kapitányok vezették pórázon a kutyákat, és nem ők, hanem a kutyák végezték a feladatokat.
A verseny feladatok után a két csapatot terpeszállásban sorba állítottuk, hogy a kutyák átbújhassanak a lábuk alatt. Aki akarta, közben megsimogathatta a lábak között szaladó kutyát.Érdekességként utána a gyerekek átbújtak a társaik lába alatt, valamint a kutya hasa alatt is.
Ezután élő szlalom pályát alakítottunk a gyerekekből, így Bora és Tüske bemutathatta szlalom tudását is.Ezután a gyerekek körben lefeküdtek a földre, majd jutalomfalatot tettünk a testükre (ahova kérték), a kutyák pedig megették a falatokat.
A gyerekek többsége a lábára, vagy a kezére kérte a jutalomfalatot, de akadtak olyan bátor vállalkozó gyerekek, akik bevállalták, hogy a kutya az orrukról, vagy akár a szemükről egye meg a falatokat.


A játékos foglalkozások után minden gyerek lehetőséget kapott arra, hogy egy-egy trükköt bemutasson a kiválasztott kutyával.
A foglakozást minden alkalommal egy közös nagy simogatással zártuk. Azok a gyerekek, akik szerették volna, jutalomfalattal búcsúzhattak Borától és Tüskétől.

A Zoo Táborról bővebb információt itt talál.

A Nyolckézláb Állatterápiás Munkacsoportról bővebb információt itt olvashat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése